Water activiteit

Wij organiseren regelmatig activiteiten in het voor of najaar die gecombineerd worden met water.

Water is heel essentieel voor al wat leeft op onze aardbol.

Vaak gaan de kinderen tijdens een lenteactiviteit waterdiertjes scheppen en dan ook een lentewandeling maken.

Deze keer hadden we een activiteit "Op ontdekkingstocht in het Dommelpark" en die activiteit is puur gericht op water. De kinderen krijgen dan uitleg hoe belangrijk water is voor ons en al wat leeft. Ze gaan proeven doen met water, ze leggen bijvoorbeeld een speld op het wateroppervlak zodat die speld blijft drijven of een paperclip om te laten zien wat oppervlaktespanning is. Daar wordt meteen bij verteld dat het zuiver water moet zijn, als je een druppel zeep in het water doet valt alles spontaan naar de bodem.

Hier zie je de paperclips drijven, de speld was inmiddels gezonken.

Er zitten al veel spijkers in het glas

Of we vullen en glas met water zodat het helemaal vol is, dan stellen we de vraag hoeveel spijkers er bij kunnen voordat het glas over loopt. De kinderen staan er dan van te kijken dat er nog zo een 50 spijkers bij kunnen voordat het glas over loopt.

Nu gingen de kinderen ook weer waterdiertjes scheppen, die worden dan verzameld in een bak. Daarna gaan de kinderen met behulp van een zoekkaart opzoeken wat ze gevangen hebben. De beestjes gaan dan weer het water in.

Even kijken wat we gevangen hebben

De kinderen vinden het prachtig om waterdiertjes te scheppen

Er werden ook diverse metingen gedaan, ze hadden diverse meetapperatuur om watermetingen te doen. 

Er hing een emmer met een touw aan de brug om water uit de Dommel te scheppen. Dat valt nog niet mee om water uit de Dommel te scheppen zoals je kan zien in de film.

Snelheid van de Dommel meten

Vanaf de brug lieten de kinderen een berkenschijfje in het water vallen en dan werd gemeten hoe lang het deed over 10 meter verder te drijven.

De metingen worden verricht

Zo kon het zuurstofgehalte, zuurgraad en het elektrische geleidingsvermogen gemeten worden.  En met een teststrip konden ook 14 verschillende variabelen gemeten worden waaronder koper, lood, nitriet, ijzer, hardheid van het water en chloorgehalte  van het dommelwater.

Emmeren in de Dommel

Er werd ook een rondleiding gedaan door het Dommelpark. Daar kregen ze uitleg waar je zoal rekening mee moet houden als je de natuur in gaat o.a. welke kleding. daarna een natuurwandeling in het park waar we vooral gekeken hebben naar de watervogels zoals jonge eendjes, waterhoentjes, meerkoeten en wilde eenden.

Ook waren er jonge waterhoentjes te bewonderen